Sydneyn LBGT-vähemmistöjen kunnioituksen kunniaksi järjestetty paraati juhli nelikymppisiään

Australiassa, Sydneyn kaupungissa juhlittiin lauantaina 3.3.2018 iloisissa tunnelmissa ja kaikissa sateenkaaren kirkkaissa väreissä. Historiallisella tapahtumalla on takanaan synkemmät tunnelmat, kun tasan 40 vuotta sitten pride-tapahtuma ja mielenosoitus keskeytettiin julmasti väkivallan keinoin. Mediassa oli viikonloppuna uutisoitu, että 3.3.2108 lauantaina järjestetty LBGT-vähemmistöjen Mardi Gras-kulkue järjestetään juurikin 40-vuotisjuhlan muistelun merkeissä – entistäkin näyttävämpänä ja suurempana tapahtumana. Kulkueessa oli yhteensä mukana lähes toistakymmentätuhatta, laskelmien mukaan jopa enemmän osallistujia kokonaisvaltaisesti. Osallistujat olivat myös yli 200 eri ryhmästä lähtöisin, media vahvistaa ylpeänä. Myös tunnettu laulaja Cher oli mukana tapahtumassa, Sydneyssa ja jopa hänen osallistumisesta itse varsinaiseen kulkueeseen oli herättänyt runsaasti spekulaatiota piireissä hyvissä ajoin ennen Sydneyn Mardi Gras-kulkueen järjestämisestä.

Australian Mardi Gras-kulkueita sateenkaariteemalla on järjestetty nykyhetkeen mennessä yhteensä pyöreä 40 vuotta ja ensimmäinen kulkue oli järjestetty vuonna 1978. Tuolloinkin suuri joukko on ollut mukana kannustamassa suvaitsevuuden, tasa-arvon ja rajattoman rakkauden puolesta osallistumalla tähän näyttävään, visuaalisesti taidokkaaseen yhteisin voimin toteutettuun juhlaparaatiin. Ainutlaatuisesta ensimmäisen Mardi Gras-kulkueesta teki se, että vuonna 1978 samaa sukupuolta olevien suhteet olivat koko Austraaliassa viraisen lain mukaan rikos. Paraatin järjestämisen ja pitämisen lopputuloksena olikin kymmenien tuhansien tapahtumaan osallistuvien pidättäminen virkavallan toimesta rangaistuksineen.

Monet pidätetyiksi joutuneet joutuivat myös pahoinpidellyiksi törkeästi itse poliisin ja muun paikalle saapuneen virkavallan edustajien toimesta ja tapahtuma sai aikaan mediassa aikaan närää ja lukuisia keskusteluita tasa-arvosta, sen merkityksestä kuin myös poliisin ja virkavallan toimenpiteistä, jotka katsottiin kansan näkökulmasta olevan epäoikeudenmukaisia, tukahduttavia ja tasa-arvoa kaikin puolin romuttavaksi. Seuraavana vuonna tapahtuman jälkeen 1979 New South Wales kumosikin päätöksessään lain, jonka varjolla mielenosoittajia voitaisiin pidättää mielenosoituksissa ja nykyisinkin Australian poliisi pyytää anteeksi menneisyyden tapahtumia, viimeksi juurikin 40-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyssä Mardi Gras-pridekulkueessa suuren yleisön todistaessa tapahtumaa ja hurratessa tasa-arvon ja rakkauden sanoman puolesta.

Vuona 2018 samaa sukupuolta olevilla on Australiassa mahdollisuus solmia juridisesti samalla tasolla oleva virallinen avioliitto kuin kenellä tahansa heteroparilla. Tätä pidetään edelleenkin läpimurtona ja uskomattoman pitkän työpanoksen ansiosta tapahtuneelle muutokselle, joka tekee Australiasta samaa sukupuolta olevien avioliittooikeuden puolestapuhujien mukaan sivisysvaltion kaikkien sellaisten muiden maiden joukossa, jotka ovat julistaneet saman tasa-arvoisen avioliittolain voimaan astuneeksi omissa valtioissaan.

Australian Mardi Gras-teemainen LGBT-vähemmistöjen etujen ja niiden ajamisen kunniaksi järjestetty paraati Sydneyssa on järjestäjien mukaan vuonna 2018 nyt ollut suurin ja näyttävin Mardi Gras-kulkue kuin koskaan aikaisemmin. Kyseessä siis historiallisesti merkittävä hetki, joka kuvastaa Australian kansalaisten ja koko maailman asenteiden muuttumista ja ennakkoluulojen sekä rasismin ynnä muun syrjinnän heittämistä romukoppaan ja keskittymistä rakkauden ja rakkauden monipuoliseen, värikkääseen ilosanoman juhlistamiseen mukavaa yhdessäoloa ja ihmiset yhdistävää toimintaa ja hauskanpitoa kaiken elämän arjen kiireen keskellä unohtamatta, luonnollisesti. Tapahtuma on vuonna 2018 ollut järjestyksessä 35. järjestettävä.