Autoile turvallisesti pimeään aikaan

Kun pimeällä lähdetään autoilemaan, on auton turvallisuustekijöiden oltava kunnossa. Ajamaan ei voi lähteä, mikäli auton lampuista yksi tai useampi on palanut. Myös jarrut on tarkistettava ja öljytikkuakin on hyvä kastaa öljyssä. Varsinkin pitkillä matkoilla kaikki tämä on erityisen tärkeää.

Auton varusteiden laadukkuus ja kunto nousevat entistä tärkeämpään asemaan silloin, kun autoillaan pitkiä matkoja ja vieläpä kaiken kukkuraksi pimeässä. Onneksi Nordeye on verkkokauppa, joka auttaa jokaista autoilijaa. Sinäkin voit tilata niin auton valot kuin paljon muutakin Nordeye -verkkokaupasta. Nimensä mukaisesti Nordeye pystyy palvelemaan pimeässä pohjolassa autoilevaa kuskia erittäin hyvin. Pimeällä tiellä auton valojen laadukkuus nousee arvoon arvaamattomaan. Kun valot valaisevat hyvin laajan pinta-alan ja yltävät kauas, hirvikolareiden ja muiden onnettomuuksien riski on automaattisesti pienempi.

Varaudu pimeän talven tuloon

Talven tuloon voi varautua monella eri tavalla. Kun puhutaan autoista, on tietysti varusteiden ja auton kunnon tarkistaminen tarpeen. Autoon vaihdetaan talvirenkaat ja hyvin usein ne ovat nastarenkaat, sillä Suomessa suositaan nastoja. Toki Helsingissä ja joissakin muissakin Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa ajetaan myös kitkarenkailla, mutta varsinkin pohjoiseen päin lähdettäessä kitkat eivät enää riitä.

Samaan tapaan kuin autoilija panostaa renkaisiin, on hänen panostettava myös valoihin. Hyvät valot ovat edullinen henkivakuutus. Tämä voi kuulostaa mainoslauseelta, mutta se pitää paikkansa. Tarkista auton valot aina ennen kuin lähdet pitkälle matkalle. Jos tiedät ajavasi pimeän aikaan, on valojen tarkistaminen erityisen tärkeää.

Huomioi tilannenopeus ajaessasi

Pimeällä ajettaessa on erityisen tärkeää noudattaa nopeusrajoitusta. Sitä ei tulisi koskaan ylittää, sillä pimeässä esimerkiksi nopeasti autotielle hyppäävät eläimet ovat hankalia havaita ajoissa. Voisikin melkein sanoa, että nopeusrajoituksen kanssakin saa käyttää omaa maalaisjärkeä. Tilannenopeus on tärkeä asia. Tilannenopeudella tarkoitetaan sitä, että vauhti tulee aina suhteuttaa tilanteeseen ja muun muassa sääolosuhteisiin. Mikäli keli on todella huono, ei silloin kannata ajaa suurinta sallittua nopeutta. Jos tielle tulee runsaasti vettä tai lunta, voi tie muuttua äkkiä liukkaaksi. Silloin on tärkeää pohtia, voisiko autolla ajaa kenties hieman hiljaisempaa vauhtia. Nopeus tulee sovittaa myös näkyvyyden mukaan. Se on kaikkein tärkeintä pimeällä ajettaessa. Pienillä teoilla voi säästyä suurilta vahingoilta.

Akku voi heikentyä talvella

Talvi saattaa heikentää akun kuntoa ja kestoa. Jos akku on jo ennestään huonossa kunnossa, on se syytä vaihtaa ennen talven tuloa. Akun vaihtaminen voi säästää monelta vaivalta. Huonokuntoinen akku ei välttämättä käynnisty ollenkaan kovilla pakkasilla, joten jos haluat säästyä tällaisilta ongelmilta, vaihda akku välittömästi. Jos autolla ajetaan vain lyhyttä matkaa, ei akku ehdi latautumaan kunnolla. Sen vuoksi lyhyen matkan ajajien kannattaa joka tapauksessa harkita akun vaihtoa ennen kunnon pakkasia.

Myös auton apulaitteet kuluttavat akkua. Apulaitteita ja muita virtaa syöviä laitteita käytetään monesti enemmän pakkasilla. Jos autossa on sisätilanlämmitin, se saattaa vaikuttaa akkuun. Jos apulaitteiden käyttöä pystyy säätelemään ja vähentämään hieman, voi sillä vaikuttaa akun kestoon ja kuntoon. Muista siis katsoa myös konepellin alle, jotta säästyt monelta ikävältä ongelmalta jatkossa. Pienillä teoilla voi pitää auton ja autoilijan kunnossa!