Yle uutisoi näyttävästi hoivajättien haluavan lisää rahaa vanhusten hoitamisesta, minkä vuoksi tuhansia henkilöitä koskevia sopimuksia on nyt katkolla. Vaatimukset voivat kuulostaa kovilta, mutta kun asiaa tarkastellaan myös hoivajättien näkökulmasta, ovat syyt ainakin osin ymmärrettäviä nykyisessä maailmantilanteessa. Mitä tilanteesta pitäisi ajatella ja mihin tilanne voi vielä johtaa?
Hoivajättien näkökulma
Hoitoalan yritykset ovat sitä mieltä, että vanhusten hoitamisesta pitäisi maksaa nykyistä enemmän, koska hinnat ovat yleisesti nousseet ja koska alan hoitajamitoitukset ovat muuttuneet. Tästä johtuen palkkakulut sekä muut henkilöstön palkkaamiseen liittyvät kustannukset ovat olleet jo pitkään noususuuntaisia. Kun henkilöstömäärä nousee, nousevat palkkauskustannukset myös saman tien. Lisäksi päälle tulee esimerkiksi yksityisiin työehtosopimuksiin liittyviä korotuksia sekä palkkauskustannusten nousu, joka johtuu työvoimapulasta. Samalla rekrytointikustannukset ovat nousseet ja koko maassa on koettu voimakasta kustannusinflaatiota, joka johtuu esimerkiksi energian ja ruuan hinnan noususta. Korotuksia perustellaan myös sillä, että osaa vanhoista sopimuksista ei ole korotettu vuosikausiin eikä myöskään osaa palveluseteleistä ole päivitetty pariin vuoteen.
Seuraukset asiakkaille ja kunnille
Tilanteen johdosta monen ikäihmisen hoivapaikkasopimus on irtisanottu. Hyvinvointialueiden on kuitenkin varmistettava, että ikäihmiset saavat palvelunsa, vaikka neuvottelut hoivajättien kanssa eivät tuottaisikaan toivottuja tuloksia. Samaan aikaan hoivajätit vaativat hoitosopimusten hintoihin useita kymmeniä prosentteja korotuksia ja pyrkivät vauhdittamaan sopimusneuvotteluita esimerkiksi irtisanomisilla.
Tarkkoja korotusten määriä hoivajätit eivät useinkaan halua kertoa kilpailusyihin vedoten, mutta korotuspaineet ovat korkealla ja kuntaliitossa pelätäänkin, että edessä voi olla melkoisen suuri lisälasku, sillä lisälaskua saattaa tulla jopa satoja miljoonia. Samalla koetaan huolta siitä, mitä ikäihmisten hoivakodeissa asuvilla asukkaille oikein käy. Perusperiaate on, etteivät ikäihmiset joudu pois kodeistaan, kävipä sopimusneuvotteluissa sitten kuinka tahansa.
Toisaalta hoivajättien hoivakoteihin ei myöskään voitaisi enää ohjata uusia ikäihmisiä uusiksi asukkaiksi, joten mihin ikäihmiset jatkossa ohjattaisiin? Hyvinvointialueet kokevat myös hyvin hankalana tilanteen, jossa sopimuksista jouduttaisiin irtautumaan kuudessa kuukaudessa, eli sopimusten irtisanomisajassa. Monenlaisia ratkaistavia kysymyksiä on siis ilmassa ja nähtäväksi jää, kuinka tämä dilemma saadaan ratkaistua. Uutisten seuraaminen onkin erityisen tärkeää nyt ja tulevaisuudessa!