Iso-Britannian loputtoman tuntuiselle Brexit-prosessille ei ole vieläkään näkvyissä päätöstä. Nyt Britannian pääministeri Theresa May on nimittäin pyytänyt, että neuvottelut brittipalamentin aiemmin hylkäämästä sopimuksesta Euroopan Unionin kanssa avattaisiin uudelleen. May toivoo, että Britannian eroa EU:sta koskeva sopimus voitaisiin neuvotella uudelleen.
Matkaan tuli kuitenkin pieniä mutkia EU:n ilmoittaessa, että sopimusta ei tulla avaamaan uudelleen.
EU:n tarjoama sopimus äänestettiin vasta pari viikkoa sitten kumoon Britannian parlamentissa. Kaikista eniten hankaluuksia on aiheuttanut kysymys siitä, mitä Irlannin ja Ison-Britannian väliselle rajalle kävisi Brexitin jälkeenPohjois-Irlannissa. Jos Britannia päättää irtautua EU:sta ennen kuin muuta saadaan sovittua, se jäisi eroamisestaan huolimatta käytännössä kuitenkin edelleen tulliliittoon EU:n kanssa. Britannian raja siis pysyisi avoimena, mikä olisi toki tietyltä kannalta hyvä juttu, mutta EU:sta eroa toivoneet joutuisvat kuitenkin pettymään. Tätä hätäjärjestelyä kutsutaan ”backstopiksi”.
Sekä konservatiivinen oikeisto että hallituksen tukena oleva DUP-puolue vastustavat edellä kuvatun kaltaista hätäjärjestelyä. Pohjois-Irlannin protestantteja edustava DUP vastsustaa tätä järjestelyä erityisesti siksi, koska puolue pelkää hätäjärjestelyn olevan askel kohti Irlannin yhdistymistä. Toisaalta taas Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan avoimuus oli kuitenkin aikanaan ehto sille, että IRA suostui lopettamaan pitkään jatkuneen terrorisotansa. Brittiparlamentin jahkaillessa ja miettiessä seuraavaa siirtoaan IRA:sta irtautunut terroristiryhmä onkin jo ehtinyt tehdä yhden pommi-iskun. Päätöksiä pitäisi siis saada aikaan mielellään pian.
Monet kansanedustajat ovat vaatineet, että EU:n tulisi antaa sitova lupaus siitä, että Irlantien välinen raja jätetään pysyvästi auki. Tilanteeseen ei ole kuitenkaan toistaiseksi kyetty esittämään mitään selkeää ratkaisua. Brexitin kovimmat kannattajat ovat ilmoittaneet, että jos vain raja-asiasta saadaan aikaan jonkinlainen sopu, he ovat valmiina tukemaan Mayn päätöksiä.
EU:n diplomaatti on sittemmin kertonut, että pikku viilauksia on mahdollista vielä tehdä ja julistuksia voidaan antaa. Koko sopimuksen uudelleen neuvottelu ei kuitenkaan ole mahdollista, eikä EU tule enää avaamaan sopimusta.
Mitä Brexit tarkoittaa tavalliselle suomalaiselle?
Jos ja kun Britannia jättää EU:n, tämä tarkoittaa sitä, että myös vapaa liikkuvuus loppuu. Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö suomalainen voisi enää matkustaa Iso-Britanniaan. Helpommin tämä kuitenkin onnistuu ennen Brexitin voimaan astumista. Jos olet siis koskaan haaveillut matkasta Iso-Britanniaan, nyt on hyvä hetki toteuttaa haaveensa. Mikäli sinulla ei ole kuitenkaan säästöjä, https://www.freedomrahoitus.fi/ auttaa sinua matkaan tarvittavan rahoituksen hankkimisessa.
Suurin vaikutus Brexitillä on kuitenkin suomalaisiin, jotka suunnittelevat oleskelevansa pidempiä aikoja Iso-Britanniassa. Brexitin jälkeen Suomalainen ei siis voi enää lähteä yhtä helposti esimerkiksi opiskelmaan tai työskentelemään Britanniaan. Tähän asti Suomen kansalaiset ovat voineet mennät äysin vapaasti töihin tai opisekelemaan Britanniaan. Britanniassa asuu tälläkin hetkellä noi 20 000 suomalaista, joiden tulevaisuus on Brexitin vuoksi avoinna.
Jos minkäänlaista liikkuvuussopimusta ei onnistuta solmimaan, varsinkin työntekijöiden liikkuminen maiden välillä hankaloituu suuresti. Tällöin olisi otettava käyttään työlupamenettely, mikä taas kasvattaisi sekä työnantajien että työntekijöiden hallinnollista taakkaa. Suomella saattaisi olla valmius kehittää nykyisen ulkomaalaislain säännöksiä siihen suuntaan, että Brexit aiheuttaisi työvoiman liikkuvuudelle mahdollisimman vähän haittaa. Toisaalta kuitenkaan EU:n yhtenäisyyden periaatteen näkökulmasta ei ole toivottavaa, että Suomi ja Britannia tekisivät kahdenvälisiä järjestelyjä, vaikka tämä voisikin olla etu sekä Suomelle että Britannialle.