Viimeisimmän tutkimuksen mukaan sotilasyhteistyöllä USA:n ja Naton kanssa on vahva tuki ja jopa moni tavallinen suomalaiskansalainen kokee hyväksyvänsä pelotteen tekemisen Venäjän uhkaa vastan, mikäli se on odotettavissa. Tutkimus on toteutettu Iltalehden ja Uuden Suomen yhteistyönä. Tutkimuksen mukaan Nato-jäsenyys on Suomessa jo huimat 17 prosenttia. Kuitenkin suurin osa suomalaisista suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen epävarmasti, eikä osaa tarkemmin kommentoida asiaa suuntaan tai toiseen. Tutkimuksessa ilmeni myös, että joka viides suomalainen siirtyisi mahdollisesti kannattamaan Nato-jäsenyyttä, mikäli presidentti itse ilmoittaisi, että Suomen liittyminen jäseneksi olisi kaikkien järkevien perusteluiden mukaan välttämätöntä.
Helmikuun lopulla tutkimuksen kysymys kuuluikin: ”Suomi tekee syvenevää sotilaalista yhteistyötä lännen eli käytännössä katsottuna Yhdysvaltain ja Naton kanssa luodakseen yhteistyössä sotilaalisen pelotteen Venäjän mahdollista uhkaa vastaan. Onko tämä politiikka mielestänne oikeansuuntaista?” Kysymys tiivistikin kokonaisuudessaan Suomen tämänhetkisen puolustuspolitiikan tilanteen lyhyesti ja ytimekkäästi. Erityisest sotilaalista pelotetta Venäjän mahdollista uhkaa vastaan Suomen turvallisuus-ja puolustuspoliittisessa toimintamallissa hyväksyttiin eduskunnassa viime keväänä 2017 ja toissa vuonna yhteensä peräti kahdessa äänestyksessä vuodenvaihteen lopussa. Näissä äänestyksissä vahvistettiin mm. eduskunnan yhteiset valiokuntamietinnöt puolustuspoliittisessa selonteossa sekä lisäksi hallituksen ulko-ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa.
Tarkemmin syvenevään sotilaatiseen yhteistyöhön Yhdysvaltain ja Naton kanssa, kaikista kielteisemmin ajatukseen suhtautuvat Kokoomuksen tai Vasemmistoliiton puolueiden kannattajat.