Onko uutistenlukijan näytettävä hyvältä?

Näemme televisiossa säännöllisesti samat tutut kasvot, jotka kertovat meille tuoreimmat uutiset, urheilumaailman viimeisimmät tulokset ja lähipäivien sään. Heitä kaikkia yhdistää ainakin yksi asia: he kaikki ovat istuneet maskeeraajan tuolissa ennen kameran eteen saapumista. Tämä koskee aivan kaikkia ikään ja sukupuoleen katsomatta, vaikka sitä ei ihan heti päällepäin näkisikään. Toisaalta juuri tässä näkymättömyydessä piilee koko asian ydin.

Jokainen, joka on joskus meikannut, tietää sen olevan olevan vaikeaa varsinkin ensimmäisellä kerralla – harjoitus tekee tässäkin mestarin, ja onneksi TV-studioissa on alan ammattilaisia. Oli kyse sitten koko meikin laittamisesta tai ihan vain pienistä henkilön itse tekemän meikin korjauksista, nämä maskeeraajat saavat suorastaan ihmeitä aikaan.

Taustatiimi pitää huolen myös vierailevista tähdistä

TV-studion palveluksessa on usein parikin maskeeraajaa. Nämä pitävät huolen sekä television tutuista kasvoista että myös kaikista haastateltavaksi tulevista vieraista. Se, millaista meikkiä käytetään, määräytyy ohjelman luonteen mukaan eli asiaohjelmissa pysytään melko luonnollisessa lookissa, kun taas viihdepuolella voi jo ottaa rennommin.

Jotta maskeeraus onnistuu mahdollisimman hyvin, on syytä käyttää mahdollisimman laadukkaita tuotteita, mutta toisaalta tarvikkeiden tulee soveltua jokapäiväiseen käyttöön. Tähän on pyrkinyt esimerkiksi e.l.f, joka on tuonut markkinoille laajan sarjan meikkejä, jotka on tehty kestämään koko päivän. E.l.f.:n avulla ehostautuminen käy käden käänteessä ja teet taatusti vaikutuksen tilanteessa kuin tilanteessa.

Onko ehostautuminen sen arvoista?

Mutta kuuluuko uutistenlukijoiden meikata ja näyttää hyvältä? Hehän vain lukevat uutiset ja niiden pitäisi olla samanlaiset riippumatta siitä, kuka ne lukee ja millaisella naamalla, eikö?

Valitettavasti asia ei ole näin yksioikoinen, vaan uutislähetyksessä on kiinnitettävä huomiota siihen, miten uutiset toimitetaan. Tähän kuuluu siis myös uutistenlukijan ulkonäkö. Asukokonaisuuden tulee henkiä luotettavuutta ja siksi uutistenlukijat pukeutuvat niin virallisesti. Jos uutiset luetaan jotenkin poikkeavasti tai lukijalta puuttuu esimerkiksi puvun takki, on syytä epäillä, että kameroiden eteen on ollut kiire ja jotain todella tärkeää ja kiireellistä on tapahtunut.

Uutistenlukijoiden maskeeraus on hyvin luonnollinen. Tavoitteena on, että he näyttävät mahdollisimman luonnollisilta, mutta silti hyvin huolitelluilta. Meikillä voidaan myös peittää esimerkiksi huonosti nukuttu yö tai jokin sellainen ihon piirre, joka saattaisi kiinnittää liiaksi ihmisten huomiota – tarkoituksena on siis, että ihmiset seuraavat uutisia eivätkä uutistenlukijan ulkonäköä. Olemme myös tottuneet odottamaan, että uutistenlukija näyttää samalta kuin aina ennenkin. Nämä asiat huomioon ottaen ei ole mikään ihmekään, että he istuvat maskeeraajan tuoliin aina ennen lähetystä.

Kun lähetyksessä on mukana haastateltavia, myös heidän ehostuksessaan pyritään peittämään esimerkiksi juuri väsymyksen merkit. Näin katsojat kiinnittävät todennäköisemmin huomion itse asiaan eivätkä henkilön ulkonäköön.