Uutisvirrasta virtaa bisneksiin

On hyvä tietää, mitä maailmassa tapahtuu. Uutisista ammennettua tietoa voi hyödyntää sekä arkisissa keskusteluissa että bisneksessä. Yritysmaailmassa olennaisen tiedon poimiminen epäolennaisesta voi hyvinkin olla tie yrityksen menestymiseen. Uutisvirtojen selailu ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta. Tässä artikkelissa kerromme miksi.

Uutisten seuraamisen edut ja haasteet

Ajan tasalla pysyminen on nykyään helppoa, mutta samaan aikaan uskomattoman vaikeaa. Helppouden on saanut aikaan digitalisaatio ja ennen kaikkea internet: tiedon hakeminen ja löytäminen on nykyään helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan ennen. Lähes jokaisella suomalaisella on taskussaan älypuhelin, jolla tiedonhaku käy sekunneissa. Hakukoneet ovat kehittyneet ja osaavat räätälöidä hakutulokset tietoa etsivän preferenssien mukaan.

Tiedonhaun haaste puolestaan syntyy siitä, että saatavilla olevaan informaatioon täytyy osata suhtautua tarpeeksi kriittisesti. Myös aikuisille on valeuutisten ja oikeiden uutisten erottaminen vaikeaa, ja toisaalta joskus jopa toimittajat päätyvät julkaisemaan kuulemiaan asioita tarkistamatta niitä tarpeeksi monta kertaa. Luotettaviltakin tuntuvissa lähteissä julkaistaan uutisia, joiden faktoja ei ole tarkistettu. Väärän tiedon poistaminen nettimaailmasta on myös osoittautunut haastavaksi.

Sosiaalinen media, erityisesti Twitter, on uutisten levittämisessä aivan vertaansa vailla. Sosiaalisessa mediassa myös valeuutiset leviävät nopeasti eivätkä konealgoritmit tunnista uutisen sisältöä, sillä ne nostavat uutisvirrassa sisältöä ylöspäin sen mukaan, miten paljon ihmiset ko. uutiseen reagoivat. Uutisen sisällön arviointiin tarvitaan aina ihmistä, ja monikielisessä maailmassa tämä tarkoittaa myös sitä, että eri kielten asiantuntijoille riittää töitä jatkossakin.

Mistä luotettavaa tietoa löytää?

Tiedonhaku ja valeuutisten lukeminen saattaa turhauttaa kokeneempaakin toimijaa. Yleisesti voidaan sanoa, että suurimmat uutissivustot ovat luotettavia tiedon välittäjiä. Alakohtaista tietoa löytyy erityisesti alaan erikoistuneiden lehtien sivuilta. Monilla asiantuntijoilla on myös omia sivujaan, blogeja tai vlogeja, joita tietoa etsivän kannattaa seurata. Myös sosiaalisen median kanavissa kannattaa seurantaan laittaa oman alan huippuosaajat, sillä heillä on usein myös mielenkiintoa seurata asioita myös kansainvälisillä kentillä.

Hyvät uutiset ovat kuin oppikirjoja tiiviissä muodossa. Talousuutisista selviää, mikä on crm ja mitä hyötyä siitä on. Kun seuraat oman alasi uutisointia, pysyt kärryillä myös uusimmista tuotteista ja palveluista. Uutissivustoilla on tyypillisesti myös keskustelufoorumeja, joilla ihmiset voivat vaihtaa kokemuksia eri tuotteista ja palveluista. Toki erityisesti anonyymiin keskusteluun kannattaa suhtautua kriittisesti, mutta jos ihmiset kertovat kokemuksistaan omalla nimellään ja ehkä myös yrityksensä nimellä, ovat heidän sanansa varmasti harkitumpia kuin anonyymillä kommentoijalla.

Muista tutustua myös sivustomme muihin artikkeleihin, joiden avulla parannat yrityksesi tuottavuutta.