Toimintaterapiaa puutavarasta meille jokaiselle

Syksyn tullen korona-aika tiivistää elämämme sisätiloihin. Olemme saaneet nauttia kauniin, aurinkoisen kevään ja upean kesän ajasta, jolloin saimme ulkoilla ja puuhastella ympäri maata. Nyt toiminta supistuu ja pyrimme luomaan omaa arjen normiamme uudelleen, kun sääolosuhteet tekevät arjesta hivenen erilaista. Jotkut sanovat kyseessä olevan pukeutumiskysymyksen, mutta mukavuudenhaluiset etsivät mielellään tekemistä sisällä. Samaan aikaan suomalaisen tekemisen ja harrastamisen arvo nousee, sillä maan rajat ovat suljetumpia kuin aikoihin ja kotimaisuuteen kannustetaan maan talousvirran ylläpitämiseksi. Toiminnallisuus taas tukee meidän jokaisen jaksamista, sillä nyt jos koskaan saa aivonystyrät toimia vilkkaina tekemisen suhteen.

Mikä olisikaan kotimaisempaa toiminnallisuutta kuin puutavara nauloineen? Toki eksoottisiakin lajeja ja maahantuotua tavaraa on tarjolla, mutta kotimaista puutavaraa myös. Tai mikäli lähituotanto sivelee nikkarin sieluasi, olisiko tämä syksy otollista aikaa panostaa laadukkaiden puutavaran työstämiseen tarkoitettujen välineiden hankintaan. Josko omasta tai suvun metsästä löytyisi sopivaa puutavaraa, sillä “puut ovat luonnon omaa huipputeknologiaa”: https://www.metsagroup.com/fi/Pages/default.aspx vakavaraisen ja pitkäikäisen osuustoimintaan perustuvan MetsäGroupin sanoin.

Puutavaran käsittely ei välttämättä ole meille kaikille luontainen asia, mutta alkuun pääsee helpollakin hommalla. Lähes jokainen muistaa vaikkapa linnunpöntön teon ilon koulussa ja näitä helppoja ohjeita: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/29/linnunponton-rakennusohje-tintinpontto pääsee hyödyntämään myös monet pienet luonnoneläimet, kuten tässä tapauksessa linnut. Puumajan nikkarointi isompaankin käyttöön, kuten lapsille, on mieluista ja hauskaa puuhaa, jossa voi päästää luovuutensa valloilleen.

Rakennusprojekteja löytyy siis helposti pienempiin ja suurempiin tarpeisiin, eikä tarvikkeiden hankinnasta tarvitse olla huolissaan. Monesti riittää, kun tiedät, mitä havittelet lopputuloksena. Asiantuntevissa myymälöissä sinulle osataan valikoida juuri tarkoitukseen ja käyttäjällensä sopivat välineet sekä suojavälineet, joiden alakohtaisia suosituksia pääsee tarkastelemaan helposti nettiin koottuna: https://ttk.fi/tyoturvallisuus_ja_tyosuojelu – sivustolla.

Puutöitä voi myös sisällyttää tuleviin tapahtumiin tai muihin puuhasteluihin. Ehkä koronan alta on siirretty häät, joihin voit tehdä vaikkapa puiset hienot kyltit, jotka voi maalata ja uusiokäyttää? Tai josko sinulta löytyisi jopa kyvykkyyttä puuhastella joululahjoja vähävaraisille tai omille läheisillesi syksyn pimenevinä hetkinä? Toisinaan voi uudella maalipinnallakin saada ihmeitä aikaan, kun vaan tietää mitä pintoja ja miten maalataan tai muuten käsitellään. Tässäkin sinua auttavat alan ammattilaiset.

Eikä suuremmankaan projektin aloittaminen tänä syksynä ole ollenkaan pois suljettua. Mökkikauppa käy kuumempana kuin koskaan ja jos peruskorjaukset eivät ole ajankohtaisia, voi aina aloittaa vaikka kesäkeittiön, puuvajan tai vierasaitan rakentamisen. Innostuminen on kiinni inspiraatiosta ja inspiraation aiheita löytyy valtaisin määrin ympäristöstä. Syksy ei siis suinkaan vaikuta kummoisemmalta ajalta, vaan viltin alla luodut suunnitelmat lähtevät nyt toteutukseen, ja toteuttamalla uusia ideoita, löydämme varmasti kerrassaan mainioita toiminnallisia tapoja arkemme piristeeksi!