Syöpään menehtyneen naisen tapaus herättää keskustelua hoitojen viivästymisestä

Lääkäreiden ylitsevuotava yhteishenki ja halu säästää läheiset tai potilas itse negatiivisilta uutisilta voi pahimmillaan johtaa virheiden peittelyyn, todetaan ärhäkkään syöpään menehtyneen suomalaisen Eevan tapauksesta. Tapaus oli lukuaan niin hurja, että pysäytty jopa itse johtajalääkärin. Oulun yliopistollisen sairaalan kirurgi puolestaan haluaa korostaa, että lääkäritkin ovat ihmisiä ja tekevät virheitä – siitä ei pääse mihinkään. Kaikki riippuu loppujen lopuksi lähinnä siitä, miten virheitä käsitellään ja miten niistä keskustellaan. Tuleville lääkäreille tullaan opettamaan etiikkaa, virheiden käsittelyä oikein ja yksityiskohtia potilasvahinkolaista. Mitä siis tapahtui?

Oulussa, 70-vuotiaan Eevan syöpähoitojen viivästyminen on herättänyt kohua myös lääkäreiden keskuudessa. Kerrotaan, että syöpähoitojen viivästyminen oli kuin olikin syy iäkkään rouvan menehtymiseen. Eeva oli huomannut itse rintojen poistossa aikaisemmin syntyneen arven punoittavan omistuisesti keväällä 2016 ja haki lähetettä jatkotutkimuksiin, tietokonetomografiaan ja marraskuussa 2016 tauti todettiin. Oli kuitenkin jo liian myöhäistä, syöpä oli levinnyt sen verran pahaksi ettei mitään ollut enää tehtävissä. Eevan perhe ja läheiset kantelivat huonosta hoidosta ja hoitojen viivästymisestä Potilasvakuutuskeskukselle, tuloksetta. Keskus päätti evätä korvauksen potilaalle, johtuen siitä, että hoito oli viivästynyt hoitavan yksikön resurssiongelmien takia.

Ikäväksi tapauseksi kommentoimaansa tilannetta kommentoi sairaalan kirurgi pitää kuitenkin ääritapauksena. Lääkäreiden halu peitellä negatiivisia uutisia voi pahimmillaan johtaa siihen, että niistä vaietaan kokonaan eikä hiiskuta kenellekkään, kertoo Oulun sairaalan kirurgi, jossa ikävä yksittäistapaus sattui alunperin.