Suomalaisen metsäkonevalmistajan menestys kerää ihastusta

Ensimmäinen kone ja nyrkkipajassa ja nyt yhtiö sijoittuu toiselle sijalle maailmassa. Kuulostaa liian uskomattomalta ollakseen totta, mutta maalaistalon poika Einari todisti juuri tällä, että mikä tahansa on mahdollista ja kovan työn edessä seisoo kiitos ja menestys. Vieremäläisen Ponssen menestystarina kuuluukin Suomeen huikeimpiin menestystaipaleisiin, suomalaiseen tapaan kuitenkin pitämällä jalat maassa ja pää kylmänä välttääkseen menestyksen nousemista päähän. Mistä kaikki oikein sai alkunsa? Juha Vidgren, Ponssen perustaja kertoo suorat sanat.

Päällepäin ei välttämättä arvaisi ollenkaan, että Vidgren on todellisuudessa pörssiyhtiön kansallisen hallituksen puheenjohtaja ja yksi muutamista pääomistajista, johtuen hänen jalat maassa-asenteesta ja vaatimattomasta, tuttavallisesta olemuksesta. ”Täällä maalla olet mitä olet tai mitä teet.”, hän selittää. ”Näytteleminen tai muu oleminen ammutaan äkkiä alas.”

Vaikka Ponsse onkin nykyisin kansainvälinen pörssijätti ja toiseksi suurin metsäkoneiden valmistaja koko maailmassa, on säilyttänyt lähes kaikki pienen perheyrityksen arvot periaatteineen, joiden varaan Ponssen isä Vidgren rakensikin yrityksensä. Hänen mietelauseitaan tyylistä johtaa firmaa jaetaan edelleenkin kansainvälisille vieraille sekä työntekijöille. Vaatimattomuus onkin Vidgrenin käyntikortti, hän saattoi olla aamulla tapaamassa itse pääministeriä Helsingissä ja iltapäivällä vuorostaan täyttelemässä ravilappua muiden paikallisten isäntien kera huoltoasemalla. Tekemättä siitä yhtään sen kummoisempaa numeroa tai meteliä.

”Isän kuoltua oli tärkeää ylläpitää jatkuvuus yritykselle.”, Vidgren toteaa ja tarkoittaa tälläkin vakaata suhtautumista perinteisiin, itselle tärkeisiin arvoihin. Vidgrenin isä oli menentynyt aikaisemmin äkillisesti vain 67-vuotiaana, vuonna 2010. Toiminnassa ovatkin tätä nykyä mukana hänen poikansa Janne, Juha, Jarmo ja Jukka, kukin heistä omalla tavallaan ja tyylillään. ”Jokaisella on omat tehtävät omilla vahvuuksillaan.”, Vidgren kiteyttää.

Ponssen tarina juontaa alunperin juurensa 60-luvun alkuun, silloin kun pohjoissavolaisen pienviljelijän poika Einari läksi savotalle, hommasi itselleen ikioman traktorin ja aloitti tuumasta toimeen ahkeran urakoinnin. ”Koneet mitkä oli, ei kestäneet.”, Einari kertoo. Hän päättikin rakentaa oman metsäkoneensa kylän pajalla ja onnisui siinä lopulla menestyksekkäästi vuonna 1969. Koneen nimi Ponsse oli peräisin paikallisen ajokoiran nimestä. Einari muistelee, että pikkuinen kyläpaja on edelleen olemassa Ponssen tehdasta vastapäätä. Kun viimeisin tehtaan laajennus valmistuu, tilaa on yhteensä käytettävissä komeat neljä hehtaaria.